SABANCI OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ

SABANCI OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ

04.11.2021 165

Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü, Türk giyim ve el sanatlarını inceleyip, özelliklerini bozmadan üretim yoluyla hem yeni giysilere uygulayarak gelecek kuşaklara aktarmakta hem de meslek sahibi olmak isteyenleri üretken hâle getiriyor.

Eğitim öğretim yılı boyunca çeşitli beceri geliştirme kurslarına devam eden kursiyerler toplamda iki yıl süreyle eğitim alıyorlar. Enstitüde giyim, hazır giyim, örme hazır giyim, moda tasarımı, nakış, el sanatları, resim, seramik, çocuk gelişimi ve eğitimi bölümleri bulunuyor. Ayrıca enstitüde bütün bölümlerin hazıra ya da siparişe yönelik çalışmalarını sürdürdükleri üretim atölyeleri de yer alıyor. Sabancı Olgunlaşma Enstitüsünde üretim atölyelerinde üretilen ürünler satışa sunuluyor. Kişiye özel giysi, nakış, aksesuar çalışmalarının yanı sıra toplu üretim siparişleri de alınıyor.

Millî Eğitim Bakanımızın değerli eşleri Sayın Fatma Nebahat Özer Üsküdar Beylerbeyi'ndeki Sabancı Olgunlaşma Enstitüsünü ziyaret etti. Atölyeleri gezerek enstitü çalışmaları ve projeler hakkında bilgi alan Sayın Özer'e ziyaretinde Üsküdar İlçe Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Sinan Aydın,  İl Millî Eğitim Müdürlüğü Hayat Boyu Öğrenme Şube Müdürümüz Sayın Mustafa Öztürk,  Enstitü Müdürümüz Sayın Ömer Faruk Ucer  ve diğer yetkililer eşlik ettiler.  

Sabancı Olgunlaşma Enstitüsünce, Türk kültürünün önemli bir kolu olan geleneksel sanatların, ulusal ve evrensel boyutta tanınmasını, eğitimini, üretimini, restorasyon yoluyla korunmasını ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla projeler düzenleniyor.

Enstitü, eğitim-öğretime başladığı yıldan bu yana hazırlanan koleksiyonlarla yurt içi ve yurt dışında, çok sayıda defile organizasyonuna katılıyor. Ayrıca, enstitüde tanıtım ve pazarlama amaçlı sergiler ve kermesler düzenleniyor. Sabancı Olgunlaşma Enstitüsünde çeşitli çalışmalara imkân veren 20 atölye, bilgisayar laboratuvarları, desen çalışmaları için özel odalar, teşhir ve defile salonları, idari personel için ofisler ve 1 müze salonu bulunuyor. İki yıl önce Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde ilk kez, aralarında Osmanlı mirasının da bulunduğu tarihi eserlerin koruma ve onarım çalışmalarını yapmak amacıyla Sabancı Olgunlaşma Enstitüsünde restorasyon konservasyon laboratuvarı kuruldu. Ayrıca, okulun bünyesinde bir anaokulu da faaliyet gösteriyor.

Giyim üretim teknolojisi, iğne oyası, geleneksel tepme keçe, kuyumculuk, resim, saraciye, seramik ve tokat tahta baskı alanlarında eğitim alan kursiyerlerin çalışmaları sene sonunda sergileniyor.